Ugrás a fő tartalomra

már nem robban a konyha

Biztos emlékeztek Audrey Hepburn ikonikus pillanataira az Álom luxuskivitel filmben, ahol egy hátrahagyott kukta beteríti a konyhát tartalmával. Frászt hozva mindenkire. Szerencsére ezek az idők lejártak, éljenek az elektromos kukták!

Az Instant Pot annyira belopta magát a háziasszonyok ~ Amazon siker sztori ~ szívébe, hogy kis hazánkba is kezd beszivárogni a főzés régi -és új korszaka. Melyik család anya, ne harapna az olyan hangzatos szlogenekre, mint

  • rövidebb főzési idő
  • nincs kaja pesztrálás
  • finomabb étek
  • kevesebb energia
  • multifunkcionalitás
  • kezdőknek is
Főleg, hogy ezek nem ígéretüket hátra hagyott telepshop felhívások. Amit állítanak, meg is kapjuk.
Marhapörkölt 1,5 óra alatt (előkészület + főzési idő + pihentetés), csilis-bab bő fél óra (előkészület + főzési idő + pihentetés) alatt száraz babból...szóval verhetetlen egytál ételek terén. 


Az Instant Pot hódítása miatt tele van az internet kuka receptekkel, amit a Google fordítónak hála, az angolul nem tudó édesanyám is ért. Az általános szabály úgy is az, hogy legyen elég víz a nyomás kialakításához (1,5-2 dl típus válogatja), mert az előre beprogramozott szabályok (csirke hús, rizs, bab...), adnak egy támpontot a főzési időhöz. Egyik kedvenc oldalam:  


Bakonyi sertésoldalas receptem:
Hozzávalók 4-5 ember részére:
  • 8 szelet karaj csont nélkül
  • 50 -100 dkg vegyes gomba
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • só, bors
  • liszt, tejföl\tejszín\keveréke a habaráshoz
  • víz
A húst sózzuk, borsozzuk. Egy kis olajat hevítünk (sauté) a kuktában. Megpirítjuk a szelet húsokat. Kivesszük (egyszerre úgy se fér bele az összes a pirításhoz) majd dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megvárjuk, hogy a gomba levet eresszen. Ha nincs elég leve, pótoljuk vízzel. Egy 6l-es kuktához 1,5-2 dl folyadék kell. A gombára rakjuk a húst. Lezárjuk (ellenőrizzük, hogy a tömítő gyűrű a helyén van, illetve, hogy a szelepet semmi se zárja el) és magas nyomáson 18 percig főzzük. Pihentetjük 15 percig (natural release, a nyomás a hőmérséklet csökkenésével lejjebb esik). Kiengedjük a maradék gőzt. Kivesszük a hús szeleteket. Ha netán túl sok vizet engedtünk hozzá, semmi baj. A hús nélkül tovább főzhetjük (leves - soup, pirítás - sauté programokkal). A gombát lehetetlen szétfőzni a kitin tartalma miatt. Elkészítjük a habarást és összeforraljuk. Visszarakjuk a húst és még rottyantunk rajta egy-kettőt.
Köretnek galuska\rizs\tészta való.

A kellő nyomás a kuktában ~10 perc alatt alakul ki, ezért ha a felvágást, főzési, pihentetési időt is nézzük, 1 óra alatt ezzel is készen vagyunk.

Jelenleg itthon ~6 fajta kuktát lehet kapni (Tefal, Bosh, Avair, First Austria, Sage, Sencor) elektromos főzőedés\multicooker\multifunkcionális főzőedény néven. Bíztató, egy éve csak 3 féle volt. Emellett nyugodtan nézelődhetünk a német vagy angol amazonon is. Kibővülnek lehetőségeink.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Herz szalámi receptek

Azt hiszem, szalámival el vagyunk látva a közeljövőben. A trnd projektnek hála 10 csomag Herz Classic szalámit és egy rúd 400g-os szalámit kaptam tesztelésre. A nagy részét már szétosztottam a kollégáim között, hadd egyenek ők is egy jót. Remélem, jövőhéten jobb idő lesz, mint a mai nap (bőrig áztam a munkába menet), mert piknikeznénk egy nagyot a Labor Café-val. Nincs kellemesebb egy jó társaságban falatozni. Külön örültem, hogy a csomaghoz 1-2 receptet is mellékeltek. Az alábbi fel is keltette a figyelmemet: Herz Burger 35g Herz téliszalámi 1 db csemege uborka (5-8 cm) 1 ev. majonéz 30g vörös cheddar sajt ízlés szerint galambsaláta 1 tk. szezámolaj 1 ek. sajtszósz (kéz vagy házi) 1 db magos pogácsa A szalámi szeleteket felcsíkozzuk. Az uborkát felvágjuk juliennre (kis kockák), majd összekeverjük a szezámolajjal és a szalámi csíkokkal. Lereszeljük a cheddar sajtot, felmelegítjük a sajtszószt. Majd összeállítjuk a burgert. A félbevágott magos pogács

Játék az egész, vagy sem?!

Még jóval a gyermekvállalás előtt állok, de mint "nagy" játékos, már kialakult bennem egy kép a "gyerekek vs. konzol" témával kapcsolatban. Ez alatt nem csak a számítógépes játékokat értem, hanem például a televeziós finomságokat is. Tele van bugyuta sorozatokkal és mesékkel, melyet porontyunk tátott szájjal figyel. A tudósok kimutatták, hogy egy fejlődő agy számára káros az állandósult üresjárat. Ezt előidézheti pár óra internetezés, játék a Battlefield-del (lövöldözős katonai játék - reflexivitást fejleszti, de hogy mennyi 2x2, arra biztos nem ad választ) vagy pár óra Való Világ show, miközben nem használjuk agyunkat. Mi történik miközben félresöpörjük a gondolatokat? Nem mélyülnek tovább az agy fehérállományának barázdái, nem képződnek új pályák. A fehérállományban találhatóak a velőshüvellyel körülvett axonok (együttese az idegrost) melyek vezetik az ingerületet.  Ezáltal jelentős szerepe van az agyunk információfeldolgozásának sebességében. Korai gyer

Gerald Durrell - Madarak, vadak, rokonok

Mikor kezembe vettem a kötetet, fogalmam sem volt, hogy mibe csöppenek bele. Az íróról még nem is hallottam (elég szégyenletes, Miskolcon még mellszobra is van).  Így kétes érzésekkel kezdtem bele az olvasásba, teljesen fölöslegesen. Már az első pár oldalban lekötött, magához láncolt a kalandregény. De hát ki ne szeretne bele egy olyan műbe, ami a mesés Korfu szigetén játszódik!? Szerintem Gerald Durrell bácsi is így volt ezzel. A történettel nem sokat foglalkozott, saját gyerekkorát vetette papírra öniróniával és önfeledt humorral. Mindemellett nem rejtette véka alá világmegváltó gyermeki gondolatait. " Theodore felhorkantott nevettében.  – Csakhogy a csigák nem ülnek ám a tojásaikon – magyarázta. – Elássák őket a nedves földbe, és ott hagyják.  – A legjobb módja a családi életnek – mondta a mama váratlanul, de mélységes meggyőződéssel. – Bárcsak én is eláshatnálak benneteket a nedves földbe, és ott hagyhatnálak." " Meg fogja látni, hogy a nősténynek komplex szer