Biztos emlékeztek Audrey Hepburn ikonikus pillanataira az Álom luxuskivitel filmben, ahol egy hátrahagyott kukta beteríti a konyhát tartalmával. Frászt hozva mindenkire. Szerencsére ezek az idők lejártak, éljenek az elektromos kukták!
Az Instant Pot annyira belopta magát a háziasszonyok ~ Amazon siker sztori ~ szívébe, hogy kis hazánkba is kezd beszivárogni a főzés régi -és új korszaka. Melyik család anya, ne harapna az olyan hangzatos szlogenekre, mint
Az Instant Pot annyira belopta magát a háziasszonyok ~ Amazon siker sztori ~ szívébe, hogy kis hazánkba is kezd beszivárogni a főzés régi -és új korszaka. Melyik család anya, ne harapna az olyan hangzatos szlogenekre, mint
- rövidebb főzési idő
- nincs kaja pesztrálás
- finomabb étek
- kevesebb energia
- multifunkcionalitás
- kezdőknek is
Főleg, hogy ezek nem ígéretüket hátra hagyott telepshop felhívások. Amit állítanak, meg is kapjuk.
Marhapörkölt 1,5 óra alatt (előkészület + főzési idő + pihentetés), csilis-bab bő fél óra (előkészület + főzési idő + pihentetés) alatt száraz babból...szóval verhetetlen egytál ételek terén.
Az Instant Pot hódítása miatt tele van az internet kuka receptekkel, amit a Google fordítónak hála, az angolul nem tudó édesanyám is ért. Az általános szabály úgy is az, hogy legyen elég víz a nyomás kialakításához (1,5-2 dl típus válogatja), mert az előre beprogramozott szabályok (csirke hús, rizs, bab...), adnak egy támpontot a főzési időhöz. Egyik kedvenc oldalam:
Bakonyi sertésoldalas receptem:
Hozzávalók 4-5 ember részére:
- 8 szelet karaj csont nélkül
- 50 -100 dkg vegyes gomba
- 1 nagyobb vöröshagyma
- só, bors
- liszt, tejföl\tejszín\keveréke a habaráshoz
- víz
A húst sózzuk, borsozzuk. Egy kis olajat hevítünk (sauté) a kuktában. Megpirítjuk a szelet húsokat. Kivesszük (egyszerre úgy se fér bele az összes a pirításhoz) majd dinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Megvárjuk, hogy a gomba levet eresszen. Ha nincs elég leve, pótoljuk vízzel. Egy 6l-es kuktához 1,5-2 dl folyadék kell. A gombára rakjuk a húst. Lezárjuk (ellenőrizzük, hogy a tömítő gyűrű a helyén van, illetve, hogy a szelepet semmi se zárja el) és magas nyomáson 18 percig főzzük. Pihentetjük 15 percig (natural release, a nyomás a hőmérséklet csökkenésével lejjebb esik). Kiengedjük a maradék gőzt. Kivesszük a hús szeleteket. Ha netán túl sok vizet engedtünk hozzá, semmi baj. A hús nélkül tovább főzhetjük (leves - soup, pirítás - sauté programokkal). A gombát lehetetlen szétfőzni a kitin tartalma miatt. Elkészítjük a habarást és összeforraljuk. Visszarakjuk a húst és még rottyantunk rajta egy-kettőt.
Köretnek galuska\rizs\tészta való.
A kellő nyomás a kuktában ~10 perc alatt alakul ki, ezért ha a felvágást, főzési, pihentetési időt is nézzük, 1 óra alatt ezzel is készen vagyunk.
Jelenleg itthon ~6 fajta kuktát lehet kapni (Tefal, Bosh, Avair, First Austria, Sage, Sencor) elektromos főzőedés\multicooker\multifunkcionális főzőedény néven. Bíztató, egy éve csak 3 féle volt. Emellett nyugodtan nézelődhetünk a német vagy angol amazonon is. Kibővülnek lehetőségeink.
Megjegyzések