Ugrás a fő tartalomra

Zabkeksz



Régebben kutyultam egy áfonyás -  zabpelyhes kekszet, amit elnevezett munkatársam le?zarom sütinek, mert épp olyan hangulatban volt. Természetesen nem írtam le akkor a receptjét. Azóta is próbálom újraalkotni. Eddig ez állt a legközelebb az eredetihez:

15 dkg liszt
10 dkg margarin
12 dkg cukor (vaníliás cukorral)
1-2 ek. méz
1-2 marék aszalt vörös áfonya és mazsola
10 dkg zabliszt vagy darabosra őrült zab (pl turmix gépben)
1 csipet
1 db tojás
fél csomag sütőpor - körülbelül 3 tk.

Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk, majd leszűrjük és feldaraboljuk. Előmelegítjük a sütőt (180°C, légkeveréses: 160°C).
A tojást habosra keverjük a cukorral a mézzel és a csipet sóval, majd hozzáadjuk a puha margarint. Majd apránként belekeverjük a sütőporos lisztet. A zabpehelyről se feledkezzünk meg, szintén belekeverjük. Végezetül mehet bele az áfonya és a mazsola.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk és 12-15 perc alatt megsütjük (csak épp elkezd barnulni a széle). A sütőportól megnőnek egy kicsit a halmok, ezért érdemes elég helyet hagyni közöttük. A fenti mennyiségből 2 gáztepsire való adag jön ki.

Tipp: Kekszkészítésnél nem szabad túlsütni a kis korongokat, mert 2 nap után se fognak megpuhulni.

Mivel keksz, ezért sokáig eláll egy jól zárható dobozban. És nyamm!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Herz szalámi receptek

Azt hiszem, szalámival el vagyunk látva a közeljövőben. A trnd projektnek hála 10 csomag Herz Classic szalámit és egy rúd 400g-os szalámit kaptam tesztelésre. A nagy részét már szétosztottam a kollégáim között, hadd egyenek ők is egy jót. Remélem, jövőhéten jobb idő lesz, mint a mai nap (bőrig áztam a munkába menet), mert piknikeznénk egy nagyot a Labor Café-val. Nincs kellemesebb egy jó társaságban falatozni. Külön örültem, hogy a csomaghoz 1-2 receptet is mellékeltek. Az alábbi fel is keltette a figyelmemet: Herz Burger 35g Herz téliszalámi 1 db csemege uborka (5-8 cm) 1 ev. majonéz 30g vörös cheddar sajt ízlés szerint galambsaláta 1 tk. szezámolaj 1 ek. sajtszósz (kéz vagy házi) 1 db magos pogácsa A szalámi szeleteket felcsíkozzuk. Az uborkát felvágjuk juliennre (kis kockák), majd összekeverjük a szezámolajjal és a szalámi csíkokkal. Lereszeljük a cheddar sajtot, felmelegítjük a sajtszószt. Majd összeállítjuk a burgert. A félbevágott magos pogács

Játék az egész, vagy sem?!

Még jóval a gyermekvállalás előtt állok, de mint "nagy" játékos, már kialakult bennem egy kép a "gyerekek vs. konzol" témával kapcsolatban. Ez alatt nem csak a számítógépes játékokat értem, hanem például a televeziós finomságokat is. Tele van bugyuta sorozatokkal és mesékkel, melyet porontyunk tátott szájjal figyel. A tudósok kimutatták, hogy egy fejlődő agy számára káros az állandósult üresjárat. Ezt előidézheti pár óra internetezés, játék a Battlefield-del (lövöldözős katonai játék - reflexivitást fejleszti, de hogy mennyi 2x2, arra biztos nem ad választ) vagy pár óra Való Világ show, miközben nem használjuk agyunkat. Mi történik miközben félresöpörjük a gondolatokat? Nem mélyülnek tovább az agy fehérállományának barázdái, nem képződnek új pályák. A fehérállományban találhatóak a velőshüvellyel körülvett axonok (együttese az idegrost) melyek vezetik az ingerületet.  Ezáltal jelentős szerepe van az agyunk információfeldolgozásának sebességében. Korai gyer

Nyárbúcsúztató ananászos-mojito koktél

Még tart a hőség, de már nem sokáig, úgyhogy használjuk ki az időt egy kis jeges mámorra :) Hozzávalók 8 pohárra: 1 csokor mentának a levele 2 lime felszeletelve 1/2 bögre cukor 1 bögre ananászlé 1 bögre összezúzott ananászkonzerv 4 bögre jégkocka 1 bögre fehér (light) rum 1 bögre szóda Az angoloknál egy bögre 250 ml-nek felel meg. De ha valaki mérőedényt használ, azon biztosan van "cup" mérőegység. A poharakba belerakjuk a mentát, lime-ot. Poharanként 1 teáskanál cukrot, 2 teáskanál ananászlevet és 1 teáskanál összetört ananászt belerakunk. Mikor elolvadt a cukor hozzáadjuk a 2-2 teáskanál rumot. S már csak a jég és a szóda hiányzik a poharakból ^^