Ugrás a fő tartalomra

Növények, miket érdekesnek és hasznosnak tartok

Egy csokorba szedem azokat a gyógy-, fűszer-, és szobanövényeket, miket ültetni akarok legalább egyszer az életben.


Goji - bogyó
A Himalája egyes népei annyira tisztelik a növényt, hogy évről évre több napig tartó fesztivált rendeznek. Pozitív tulajdonságait a hosszantartó, fiatalos közérzet, szépség, kitartás, életerő fenntartására is ismerik. Afrodiziákumként (vágyserkentőként) a világon széles körben alkalmazzák. A Hollywoodi hírességek is használják az öregedés ellenszereként. A Goji-bogyóban több C-vitamin van, mint egy narancsban, több vas mint egy steakben, mindemellett 18-féle aminosavat és 21-féle ásványi anyagot tartalmaz. A kiszárított bogyók a mazsolára hasonlítanak. Íze a cseresznye és a Cranberry keverékére emlékeztet. Reggelinél 10 gr az Ön müzlijébe és a jó közérzet garantált. Jó kerti talajban és napos fekvésben érzi jól magát. A fiatal növényt érdemes karózni.
Hehe, már nevelődnek.


Életbogyó (Wu-we-zi, Schisandra chinensis)
Kínában az egyik legfontosabb gyógy- és fűszernövény. Úgy is nevezik, hogy az ötízű gyümölcs: édes, savanyú, sós, keserű és erős! Használják: köhögés csillapítására, keringés, szívjavító hatása miatt, emésztést segítő hatása miatt. Leveléből, gyümölcséből kiszárítva kitűnő tea készíthető. A friss gyümölcsökből pompás ivólé készíthető. A Schisandra többek között egy dekoratív kúszónövény. Téltűrő és kedveli a félárnyékot, levelei ősszel sárgára szineződnek. Második évtől számíthatunk komolyabb termésre. Nem igényel különösebb gondozást. Támrendszerre futtatva növekszik a legjobban. Gyümölcseit fürtökben hozza, melyek a ribizlire hasonlítanak.
Ki akarom próbálni az életbogyó-üdítőitalt. xD
Babér
Kihagyhatatlan a zöldbablevesből.


Rozmaring
Micsoda balkonnövény és fűszernövény. És lila!!!


Levendula
Imádom lila színét, s mellette nem utolsó nyugtató illetve moly-riasztó. Rózsák között még a tetveket is távol tartja.


Bazsalikom
Talán a legjobban szeretett fűszerem.


Tárkony
Néhány ételből kihagyhatatlan fűszer.


Menta
Az ízét nem annyira komálom, viszont néha muszáj meginnom belőle pár pohár teát a jótékony hatása miatt.


Gulan (jiaogulan)
Dél-Kínában naponta teaként fogyasztják, melyből egész napra elegendő energiát és erőt merítenek. Este segíti az anyagcserét és a zsírok lebontását. Ázsia azon területein, ahol fogyasztják, a 100 éves kort elérő emberek száma átlagon felüli. A Jiaogulan-t ötlevelű ginsengnek is nevezik. A neve ellenére azonban nem azonos a ginsenggel, sőt beltartalmi értékeit és gyógyhatását tekintve négyszer olyan hatékony. Teát a frissen szedett, vagy a kiszárított levelekből egyaránt készíthetünk. Íze enyhén édes és a medvecukorra emlékeztet. Egy liter vízzel forrázzunk le egy maréknyi levelet, melyeket érdemes felaprítani, és 5 - 15 percig áztassuk forró vízben. A friss leveleiből kitűnő saláta készíthető. A Jiaogulan kúszónövény, de kisebb cserepekbe ültetve is figyelemreméltó nagyságúra nő. Szobában nevelve egész évben fejlődik. Használjunk jó minőségű virágföldet és rendszeresen tápoldatozzuk. Napos-, vagy félárnyékos helyeken egyaránt jól érzi magát. Támasztékot igényel.
Nem értem, hogy miért olyan drága pár levél.


Édesfű
A Stevia levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. A világ különböző részein ételek és italok édesítésére használják és főzésre is alkalmas, mert a hatóanyaga nem bomlik le a melegítéstől. Fogyasztása esetén nem jelentkezik fogszuvasodás, melyet az ázsiai több évtizedes használat alatt külön vizsgáltak.
Ha már a cukor árra az egekben van.


Brahmi (Bacopa monnieri)
Hatóanyagainak köszönhetően a Brahmi az emlékezet javítás eszközévé válhat. Tudományos vizsgálatokkal bizonyították, hogy mind a rövid- mind pedig a hosszútávú memória és a szellemi képesség fokozására is alkalmas. Két fontos összetevője közül az egyik, a Bacoside A fokozza az agy vérellátását. A Bacoside B pedig elősegíti a fehérje anyagcserét az agyban. Továbbá nyugtatja, tisztítja az elmét. Csökkenti a stresszt.Természetes antioxidáns is egyben. A növény nem igényel különösebb gondozást,normál szobanövényként tartható, de vízigényes! A levelei használhatók teának frissen vagy szárítva egyaránt.
Akkor most segíti a tanulást? oO


Szibériai mézbogyó
Mókásan kinéző gyümölcs.


Ötlevelű akébia


Jázmin
Kellemes illatú, aranyos futónövény.


Citromfű
Szeretem az ízét, ráadásul jó idegnyugtató a vizsgaidőszakban.


Vízipálma
Igénytelen, vízigényes növény. Mindig szerettem fakasztani.


Estike
Mert isteni az illata, persze, csak kizárólag este.


Áfonya
Ha ránézek, összefut a nyál a számban.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Herz szalámi receptek

Azt hiszem, szalámival el vagyunk látva a közeljövőben. A trnd projektnek hála 10 csomag Herz Classic szalámit és egy rúd 400g-os szalámit kaptam tesztelésre. A nagy részét már szétosztottam a kollégáim között, hadd egyenek ők is egy jót. Remélem, jövőhéten jobb idő lesz, mint a mai nap (bőrig áztam a munkába menet), mert piknikeznénk egy nagyot a Labor Café-val. Nincs kellemesebb egy jó társaságban falatozni. Külön örültem, hogy a csomaghoz 1-2 receptet is mellékeltek. Az alábbi fel is keltette a figyelmemet: Herz Burger 35g Herz téliszalámi 1 db csemege uborka (5-8 cm) 1 ev. majonéz 30g vörös cheddar sajt ízlés szerint galambsaláta 1 tk. szezámolaj 1 ek. sajtszósz (kéz vagy házi) 1 db magos pogácsa A szalámi szeleteket felcsíkozzuk. Az uborkát felvágjuk juliennre (kis kockák), majd összekeverjük a szezámolajjal és a szalámi csíkokkal. Lereszeljük a cheddar sajtot, felmelegítjük a sajtszószt. Majd összeállítjuk a burgert. A félbevágott magos pogács

Játék az egész, vagy sem?!

Még jóval a gyermekvállalás előtt állok, de mint "nagy" játékos, már kialakult bennem egy kép a "gyerekek vs. konzol" témával kapcsolatban. Ez alatt nem csak a számítógépes játékokat értem, hanem például a televeziós finomságokat is. Tele van bugyuta sorozatokkal és mesékkel, melyet porontyunk tátott szájjal figyel. A tudósok kimutatták, hogy egy fejlődő agy számára káros az állandósult üresjárat. Ezt előidézheti pár óra internetezés, játék a Battlefield-del (lövöldözős katonai játék - reflexivitást fejleszti, de hogy mennyi 2x2, arra biztos nem ad választ) vagy pár óra Való Világ show, miközben nem használjuk agyunkat. Mi történik miközben félresöpörjük a gondolatokat? Nem mélyülnek tovább az agy fehérállományának barázdái, nem képződnek új pályák. A fehérállományban találhatóak a velőshüvellyel körülvett axonok (együttese az idegrost) melyek vezetik az ingerületet.  Ezáltal jelentős szerepe van az agyunk információfeldolgozásának sebességében. Korai gyer

Gerald Durrell - Madarak, vadak, rokonok

Mikor kezembe vettem a kötetet, fogalmam sem volt, hogy mibe csöppenek bele. Az íróról még nem is hallottam (elég szégyenletes, Miskolcon még mellszobra is van).  Így kétes érzésekkel kezdtem bele az olvasásba, teljesen fölöslegesen. Már az első pár oldalban lekötött, magához láncolt a kalandregény. De hát ki ne szeretne bele egy olyan műbe, ami a mesés Korfu szigetén játszódik!? Szerintem Gerald Durrell bácsi is így volt ezzel. A történettel nem sokat foglalkozott, saját gyerekkorát vetette papírra öniróniával és önfeledt humorral. Mindemellett nem rejtette véka alá világmegváltó gyermeki gondolatait. " Theodore felhorkantott nevettében.  – Csakhogy a csigák nem ülnek ám a tojásaikon – magyarázta. – Elássák őket a nedves földbe, és ott hagyják.  – A legjobb módja a családi életnek – mondta a mama váratlanul, de mélységes meggyőződéssel. – Bárcsak én is eláshatnálak benneteket a nedves földbe, és ott hagyhatnálak." " Meg fogja látni, hogy a nősténynek komplex szer